شناسایی ریشه های اعمال و رفتار انسان و نقش آنها در زندگی
«رفتار واژهای است که از نظر معنایی روشن و فاقد هرگونه پوشیدگی معنایی است و در معنای عملکرد یا سلوک به کار میرود. (بنگرید به:لغتنامه دهخدا، واژه رفتار( رفتار از نظر بار معنایی خنثا میباشد و میتواند به صفتی متصف شود تا بار معنایی آن را مثبت یا منفی کند. ازاینرو ممکن است به صفت نیک و پسندیده یا صفت بد و ناپسند متصف شود. مانند «رفتار نیک و پسندیده» و «رفتار زشت و ناپسند». روانشناسان هرگونه پاسخ به محرک را رفتار میخوانند. ازاینرو رفتار یک معنای بسیار گستردهای مییابد که باید محدوده آن در موضوع مورد بحث معین شود. رفتارها از یک منظر، به دو دسته «بازتابی» و «غیر بازتابی» یا «کنش» تقسیم میشوند. رفتارهای بازتابی رفتارهایی هستند که در آنها بین محرک و پاسخ، ادراک (ذهن) واسطه نشده است؛ بنابراین دارای هیچ معنایی نیستند؛ از جمله هذیانگویی در عالم خواب و بیهوشی و برخی حرکات اعضا و جوارح که بهصورت ناخود آگاه از انسان صادر میشود؛ اما رفتارهای غیر بازتابی رفتاریهایی هستند که در آنها بین محرک و پاسخ، ذهن یا ادراک قرار گرفته است که رفتارهای معنادار نیز خوانده میشوند.در علم روانشناسی رفتار کاربرد زیادی دارد و یکی از مهمترین شیوههای کشف بیماریهای روانی کشف از طریق مشاهده بالینی و سنجش رفتار است که از طریق متدهای علمی پژوهشی انجام میگردد. همچنین برروی حالات گوناگون فرد هم نامهایی گذاشته شده که به رفتارهای مختلف خوانده میشوند.
ريشه رفتارهاي ما و افرادي كه در كار و زندگي ما حضور دارند، در کجاست؟ چه عواملي بر انتخاب نحوه واكنشها و تصميمگيريهاي ما در زندگي اثرگذار است؟ در پی دستیابی یا ناکامی در اهدافمان، چه كنشهايي ممكن است از ما و ديگران بروز كند؟
پاسخ به اين سئوالات و موارد مشابه، مستلزم آشنايي با الگو يا مدل رفتار انسان است. هر چقدر بهتر در مورد چرايي رفتارهاي خود و ديگران بدانيم، تعاملمان راحتتر و رسيدن به اهدافمان عمليتر خواهد شد. در اين وبیاد، به طور اختصار، شما با ريشههاي رفتار انسانها آشنا خواهید شد. بحث در مورد نگرش، انگيزش، نياز و بويژه مكانيزمهاي دفاعي كه در ناكاميها بروز مييابد، از جمله موضوعات جذابی هستند كه مدرس با بياني روان و مثالهاي روشن به توضيح مختصر آنها ميپردازد.